Společnost BASF vyvinula nový beta-karoten s názvem Lucarotin® na bázi modifikovaného potravinářského škrobu bez GMO, který je zcela nealergenní, vhodný pro vegetariánské, košer i halal výrobky.
Současní spotřebitelé vyžadují u potravinářských výrobků stále vyšší kvalitu a stupeň bezpečnosti i vzhledem k tomu, že se zvyšuje výskyt alergií na různé druhy potravin. V důsledku toho byly zpřísněny i zákony o označování potravin, které kupř. stanoví, že počínaje listopadem 2005 musí mít potravinářské výrobky prodávané v zemích EU na obalu vyznačen seznam potenciálních alergenů. Společnost BASF reagovala na tuto situaci vývojem nového beta-karotenu na bázi modifikovaného potravinářského škrobu bez GMO s názvem Lucarotin® 10 CWD/O.
Vzhledem k tomu, že rostlinné, resp. živočišné proteiny jsou pro řadu lidí hlavním zdrojem potenciálních alergií, neobsahuje výrobek žádné proteiny. Lucarotin® 10 nemá žádný alergenní potenciál. Společnost BASF tím umožňuje spotřebitelům s alergickými problémy konzumovat bez obav oblíbené nápoje. Lucarotin® 10 CWD/O neobsahuje žádnou želatinu ani jiné živočišné vedlejší produkty a nabízí tak variantu karotenu pro vegetariány i spotřebitele, kteří se obávají BSE. Manipulace s novým beta-karotenem je velmi snadná, žlutá až oranžová barva zůstává stabilní ve všech nápojích, dokonce i v multivitaminových džusech s vysokým obsahem ovocné složky.
Lucarotin se může používat i pro halal a košer výrobky, jeho aplikací se zjednodušuje výrobní proces vzhledem k jeho vynikající disperzibilitě ve studené vodě a minimálnímu riziku flokulace a interakce s ostatními ingrediencemi.